Pagina's

zondag 24 december 2017

VOORWOORD van de Zwitserse uitgever Markus Grueb


Dr. Markus Greub, zoon van de auteur (zie beeld), schreef als voorwoord voor de oorspronkelijke, Duitstalige uitgave in het jaar 2004 van de laatste tweedelige band van Werner Greubs graaltrilogie, waaraan de vier hoofdstukken van "De Jezusmysteriën" zijn ontleend, het volgende:

“Werner Greubs 3de band van zijn onderzoeksverslag Willem van Oranje, Parzival en de Graal - Wolfram von Eschenbach als historicus onder de titel Erwachen an Goethe (Ontwaken aan Goethe) wordt vanwege de omvang ervan in twee bij elkaar horende delen in eigen beheer uitgegeven. Hoewel het aantrekkelijk zou zijn geweest om de inhoud met de vele herhalingen te korten, heb ik bewust daarvan afstand genomen. Ook de uitvoerige citaten van Rudolf Steiner worden in overeenstemming met de intenties van de auteur onverkort weergegeven. De inhouden gaan een ‘informatieoverdracht’ te boven. De lezer zal merken hoe verfrissend het kan zijn om de vruchten van een enthousiaste strijd om de waarheid telkens weer van de meest verschillende kanten toegelicht te ontvangen.
 Men moet ook hier, zoals in het tweede deel Von Parzival zu Rudolf Steiners Wissenschaft vom Gral (Van Parzival tot Rudolf Steiners wetenschap van de Graal) er rekening mee houden  dat de hoofdlijnen van het boek al 30 jaar geleden zijn geschreven en sindsdien tot ongeveer 1994 steeds weer aangevuld en bewerkt werden. 
Werner Greub leefde van 30 november 1909 tot 12 mei 1997. Hij was 17 jaar actief als leraar in een staatsschool, 7 jaar als leider van een kindersanatorium en 20 jaar als beroepsadviseur.” 

Ik wil daar nog aan toevoegen dat ik Werner Greub nog persoonlijk heb gekend als een kordaat ridderlijke figuur en met hem samengewerkt heb bij een tentoonstelling in het plaatstelijke museum Trotte in Arlesheim bij Bazel t.g.v. het 250-jarig bestaan van de Arlesheimer Ermitage als in heel Europa bekende Engelse tuin in 1985. Daarvoor kon ik een tekst schrijven "De Arlesheimer Ermitage als Graalgebied" gebaseerd op het eerst deel van zijn graaltrilogie die samen met het opengeslagen boek in een vitrine tentoongesteld werd in het museum.  

Geen opmerkingen:

Een reactie posten